Racen

Racens historie

Af Betty Bryde 

 

Den AustralskeTerriers oprindelse går helt tilbage til 1800 tallet. Grundlæggende for racen blev flere af de små terriers, som britiske emigranter bragte med sig til Australien i det nittende århundrede. Den lille ruhårede hund, som flere farmere på øen Tasmanien havde fremavlet, blev med tiden krydset med de britiske terriers, som var i besiddelse af de egenskaber, opdrætterne ønskede den nye race skulle have.

 

Cairn Terrieren, Dandie DinmontTerrieren, Skye Terrieren og ikke mindst den gamle Skotske Terrier er de racer, som har sat størst præg på den Australske Terrier. Opdrætterne lagde vægt på at skabe en brugshund med mange talenter. Den skulle være vagtsom, så den i tide kunne advare sine ejere mod ubudne gæster, den skulle være hurtig og modig, jage slangerne ud af kornet før høsten, udrydde plager som vilde kaniner, rotter og mus, sidst men ikke mindst skulle den være en pålidelig og kærlig legekammerat for børnene. Efter års solidt samarbejde lykkedes det for det stigende antal australske opdrættere at få avlet de mange talenter ind i den lille terrier, hvis charmerende udseende og væsen efterhånden har gjort den populær over det meste af verden.

   

Hvordan racen kom til Danmark

 

I årene 1950-1953 opholdt komtesse Lise Moltke sig i England hos hertugen og hertuginden af Gloucester. Hertugparret var på deres vandringer i naturen altid omgivet af den flok Australske Terriers, som de havde haft med hjem efter et 3årigt ophold i Australien. Det var på en af disse vandreture den 10 måneder gamle Neneside Kursaal Digger forsvandt. Man var ved at opgive eftersøgningen af hunden, da Lise Moltke hørte en svag klynken ved roden af et stort træ. En redningsaktion blev straks sat i gang, og i 2 meters dybde fandt man den lille terrier i en kaningang, hvor han sad i klemme imellem træets rødder. Gensynsglæden blev stor, og i taknemmelighed over hundens redning forærede hertugparret Lise Moltke den lille ivrige jæger Digger ved hendes hjemrejse til Danmark.

 

Sådan kom den første Australske Terrier til Danmark, og Lise Moltke blev den første opdrætter af den race, hun var kommet til at holde så meget af.

 

Racens udseende og væsen         

 

Den Australske Terrier er en aktiv, humørfyldt og selvbevidst lille hund med en tiltalende karakter og et frejdigt væsen. Også af ydre er den charmerende og kvik med sit skægprydede hoved, små livlige øjne, spidse opretstående ører og den karakteristiske bløde topknot i panden. På halsen vokser hårene i modsat retning, og danner den særprægede pelskrave, der yder beskyttelse mod eventuelle slangebid.   

 

Sit jagtblod og terriertemperament til trods er den Australske terrier en ideel familiehund, der knytter sin stærkt til sin ejer, og er sin familie utrolig hengiven.

 

 

Som vagthund er Aussien enestående med sin fantastisk skarpe hørelse. Den skal nok sige til i tide, hvis der er noget usædvanligt på færde, eller der kommer fremmede. Bliver den opdraget konsekvent med fasthed, kærlighed og forståelse, får man alle tiders dejlige kammerat.

 

 

birthe.buch@vgg.dk

www.kennel-bluetooth.dk

Tlf. +45 75821277

Iver Jarls Vej 31, 7100  Vejle